Blogolj!

Minden áron végigverik a parlamenten a Trianon-törvényt a magyarfóbiás románok


Van ez a teqball nevű magyar találmány, ami tulajdonképpen a lábteniszhez hasonlít, csak speckó pingpongasztalon mívelik. Két - adott esetben két-két - csávó rugdalja a labdát mintha asztaliteniszeznének, csak itt az ütő a láb, a bogyó meg a futball-labda. A sportág(?) rohadt népszerű a világban, ma már olyan frankó arcok reklámozzák mint Ronaldinho, meg Puyol, meg egy csomó ilyen világklasszis fodballista és az európai topklubok számára is presztízs, hogy legyen egy-két ilyen deszka az edzőközpontjaikban, ha más nem, regenerációs célból.

Fotó: foter.ro

Na most képzeljük el, hogy az egyik teqballista a román alkotmánybíróság, a másik trükkös figura meg Klaus Johannis álkisebbségi államelnök. Nagy kunszt már nem kell, a labda mi vagyunk, mi magyarok, és csak rugdosnak és rugdosnak és rugdosnak, míg a földön nem csattanunk és ránk nem teszik a (szőrös) talpukat.

Nagy dolgokra derült fény szerdán: mégsem sérti a román alaptörvényt a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánító törvény, amelyet májusban szavazott meg a bukaresti képviselőház. A törvény ellen Klaus Iohannis államfő emelt alkotmányossági óvást bő egy hónappal ezelőtt, arra hivatkozva, hogy az sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, valamint a diszkrimináció tilalmát és a polgárok jogegyenlőségét garantáló előírást, és inkább politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály. Éppen ezért postázta vissza az alkotmánybíráknak a szöveget, akik most szavazattöbbséggel - sajtóértesülések szerint 5-4 arányban, szóval szoros meccsen - megalapozatlannak ítélték az elnök óvását, és megállapították: 

a kihirdetésre váró jogszabály kifogásolt előírásai nem sértik az alkotmányt. A testület döntése megfellebbezhetetlen és kötelező érvényű.


Szóval most megint úgy fest, a romániai - és anyaországi - magyarok minden év június 4-én meg lesznek alázva azzal, hogy kötelező jelleggel asszisztálniuk kell a nagy román nemzeti dínomdánomhoz a magyarság legsötétebb napján. A teqball-meccs régóta zajlik, a résztvevők jól szórakoznak, a játékszernek meg ugye amúgy sem kell.

Az államfőnek egyébként az alkotmányossági óváson kívül elvileg lehetősége van egy alkalommal megfontolásra visszaküldeni a parlamentnek az általa kifogásolt tervezeteket, de másodszor már nem tagadhatja meg kihirdetését, akkor sem, ha a parlament nem hajtotta végre az általa javasolt módosításokat. Szóval nagyon úgy fest, hogy bárki bármit gondol, mond, vagy cselekszik, ezt a törvényt végig fogják verni, ha törik, ha szakad. 

A törvény felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia. Titus Corlatean pedig röhöghet a markában, mert sikerült újabb diplomácia kakalevest főznie, amit most szépen meg is etet velünk. Ennyit az enyhülő román-magyar viszályról.

Íme a román provokáció csúcsa: Trianon évfordulója nemzeti ünnep lesz odaát

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti jobbközép kormányt támogató, jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) szavazataival megkapta a román képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását kedden az a törvénytervezet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában. Eddig a hír. Ennyi és nem több. Most erre mit kellene mondani? Idézzük Petőfit?

Címkék: románia, trianon
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/97737/pics/lead_800x600.jpg
románia,trianon
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?