Blogolj!

Botrány: magyargyalázással ünnepelték a bukaresti szurkolók a kupagyőzelmet


Az FCSB labdarúgó-csapata szerda este 1-0-ra legyőzte a Sepsi OSK-t a Román Kupa fináléjában. Az ünneplés során aztán előbújt a híres román virtus.

Hatalmas lehetőség kapujában állt a sepsiszentgyörgyi futballcsapat szerda este, amely az egykori Steaua Bukarest, ma FCSB elleni léphetett pályára a Román Kupa döntőjében. A találkozó mindössze egyetlen találatot hozott, amit a fővárosiak szereztek, így huszonnegyedik alkalommal emelhették magasba a trófeát - erről társoldalunk, a Sportfaktor.hu is beszámolt.

Román Kupa: kikapott a döntőben a Sepsi

Az elmúlt öt hét során tíz meccset játszott a Sepsi OSK, ráadásul az erdélyieknek Fülöp István nélkül kellett megvívniuk az FSB (vagyis a korábbi Steaua Bukarest) elleni kupadöntőt, miután a román szövetség nem foglalt állást a magyar középpályás esetleges eltiltásának ügyében.

A zárt kapus ploiesti-i döntő után a bukaresti szurkolók a csapat hazatérésekor együtt ünnepeltek a csapattal, de a Gazeta Sporturilor beszámolója szerint a fanatikusok és a futballisták sem tartották be a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolságtartási szabályokat. De ha csak ez lett volna a baj...

Ahogy a lap írja, a román ultrák újfent magyarellenes rigmusokkal és dalokkal is szórakoztatták magukat, az incidensre közleményben reagált a Sepsi OSK.

"A Sepsi OSK vezetősége mélységes csalódással vette tudomásul, hogy továbbra sem szűnnek a csapatunkat célzó idegengyűlölő, xenofób szurkolói megnyilvánulások.

Lapértesülések szerint a Román Kupa döntőjét követően a győztes FCSB szurkolói magyarellenes rigmusokkal ünnepelték a Sepsi OSK elleni sikert, de az esetről készült videofelvételen az is látszik, hogy a bukaresti csapat játékosait sem zavarták az uszító megnyilvánulások"

- írta Nem a diszkriminációra című közleményében a klub.

Az ünneplésről készült felvételek ezen a linken érhetők el.

"A Sepsi OSK elítéli a szélsőséges megnyilvánulások jelenlétét a sport világában, és arra kéri az illetékes hatóságokat, hogy hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket. Az FCSB klubtól pedig elvárjuk, hogy nyilvánosan is határolódjon el az esettől.

A Sepsi OSK reményét fejezi ki, hogy a jövőben a klubok olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek toleranciára és a különböző közösségek tiszteletben tartására ösztönzik a szurkolókat"

- zárul a közlemény.

A történtek után a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasszal fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, a Román Labdarúgó szövetséghez és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez egyaránt.

Mint írták, elfogadhatatlan, hogy a hatóságok és a játékosok, valamint a klub vezetése nem léptek fel a xenofób rigmusok ellen.

"Úgy látszik, Bukarestben még mindig nem a kiváló sportteljesítménye alapján ítélik meg a Sepsi OSK futballklubot, hanem magyar jellege miatt"

- írták.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója elmondta, minden eszközzel fellépnek a hasonló esetek ellen, remélik, hogy a legkomolyabb szankciókat kapják az érintettek, annak érdekében, hogy eltűnjön a magyarellenesség a lelátókról és a közéletből Romániában.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/98105/pics/lead_800x600.jpg
labdarúgás,magyarellenesség,magyargyűlölet,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?