Blogolj!

Romániai terrorper: pislákoló fény a vaksötét alagút végén


A terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről döntött szerdán a brassói bíróság.

Fotó: MTI

Az MTI beszámolóját olvasva az örömtüzek lángra lobbantásának még nem jött el az ideje, ugyanis a koncepciós eljárásban öt-öt év börtönre ítélt, terroristának kikiáltott Szőcs Zoltán és Beke István megpróbáltatásai még közel sem értek véget, de legalább történt valami... Valami, ami nem sok, de mégis van.

A történet sokak számára ismerős: Bekét és Szőcsöt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, hiszen az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

A magyarok gyertyát sem gyújthatnak Erdélyben!

Nem lesz gyertyás tüntetés, a terrorizmus vádjával bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán mellett, mert a csíki hatóságok komoly büntetéssel fenyegették meg azokat, akik részt vesznek a megmozduláson. Szóval lehet itt mondogatni, hogy Románia is uniós tagország, meg amúgy az ottaniak egy része teljesen normális, de ez nem sokat jelent, mert akinek üres az esze fazeka, azzal nehéz mit kezdeni.

Bekét és Szőcsöt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította később bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi fiatalok ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

Beke István és Szőcs Zoltán politikai foglyok Romániában

A román bíróság az eljárási szabályokat megsértve, bizonyítékok nélkül ítélt. Lomnici Zoltán szerint ezzel a román centenárium évében az erdélyi magyarságnak akart üzenni az államhatalom, Bajkai István szerint a peranyag is hemzseg a hibáktól. Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István országgyűlési képviselő pénteken látogatta meg csíkszeredai börtönében a terrorizmus vádjával öt-öt évre elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt - írja az MTI.

Szőcs feltételes szabadlábra helyezése egyelőre most sem jogerős, ugyanis a hivatalos kiközlés utáni három napban fellebbezést lehet benyújtani ellene, de rossz hír, hogy ugyanaz a bíróság július elején megalapozatlannak tartotta és elutasította a székelyföldi terrorvád alapján elítélt Beke István feltételes szabadon bocsátását. A fellebbezést a Brassó megyei törvényszék még nem bírálta el, de júniusban mindkettőjük szabadon bocsátási kérését jogerősen elutasították a bírák. Így továbbra is csak a remény marad, hogy egyszer, talán végre igazsághoz közeli döntés születik.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/98400/pics/lead_800x600.jpg
beke lászló és szőcs zoltán,Kézdivásárhely,székelyföld,Szőcs Zoltán,terrorper
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?