Blogolj!

Beült a fecskefészekbe a román!


"Úgy látszik, ez a barbár nép reánk támadt erősen. Szégyen, gyalázat, hogy ebben a 95 éves korban megéltem ezt is, hogy ilyet elművelnek velünk szemben, magyarokkal."

Fotó: MTI

Vitéz Bartha Mihály veterán székely honvédnak Áder János köztársasági elnöktől kellett volna átvennie a Magyar Érdemrend kitüntetést még márciusban, Budapesten. Ebben az évben viszont nem a megszokott medrében zajlik az élet, bár a sepsiszentgyörgyi háborús hősnek már aligha tud újat mutatni.

Büszkén lobogott a magyar nemzeti zászló, daliásan feszült mellette a székely lobogó Sepsiszentgyörgyön vitéz Bartha Mihály veterán honvéd tiszteletére. A településen csak Misi bácsiként ismert és tisztelt egykori katona 96. születésnapját ünnepelte július 16-án, s ha némi késéssel ugyan, de végre átvehette a Magyar Érdemrend kitüntetést, amelyet a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott neki Áder János köztársasági elnök az összetartozás évében.

A járványhelyzet miatt csupán családias ünnepségnek megadták a módját, Antal Tibor népdalénekes ajkairól felcsendült néhány gyimesi katonanóta is, Tóth László főkonzul pedig tolmácsolta a köztársasági elnök szavait.

"(...) nincs a világon közösség, nemzet vagy ország, amely valamilyen módon ne ismerné el a rendkívüli teljesítményeket. Ez nem csak az egyén, hanem a közösség számára is fontos, hiszen megerősíti a nemzet önbecsülését, hozzájárul a jelen, a mindennapok megéléséhez, erőt a jövőért, a megmaradásért vívott küzdelemhez."

A Magyar Érdemrend a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerése, márpedig vitéz Bartha Mihály erre nagyon is rászolgált.

Misi bácsi 1924. július 16-án született Árkoson, de évtizedek óta Sepsiszentgyörgyön él. 1943. október 4-én sorozták be katonának és 1944 augusztusában vezényelték az Úz völgyébe, ahol a 11. Székely Határőr Zászlóalj nehézfegyver-századának tagjaként esett át a tűzkeresztségen a hatalmas erőkkel támadó szovjet hadsereggel szemben az augusztus 26-án vívott csatában. Az egykori ütközet helyét 1965 óta évi rendszerességgel felkeresi, és fejet hajt a két világháborúban, a haza védelmében ott elesettek emléke előtt - összegez az erdely.ma.

Tavaly nyáron videóinterjút készítettek az utolsó Úz-völgyi veteránnal a nem sokkal előtte meggyalázott katonatemetőben. Akkor Bartha Mihály elmondta, mit szól ahhoz, hogy román parcellát tettek oda, ahol az ő bajtársai is nyugszanak.

"Úgy látszik, ez a barbár nép reánk támadt erősen. Szégyen, gyalázat, hogy ebben a 95 éves korban megéltem ezt is, hogy ilyet elművelnek velünk szemben, magyarokkal. A temetőt mi alkottuk, mi csináltuk, mi javítottuk, kaput csináltunk, mindent csináltunk. Beült a fecskefészekbe a román!"

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/98507/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,székely,székely hadosztály,Úzvölgye
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?