Blogolj!

80 éve vonult be Horthy Miklós kormányzó Kolozsvárra


A II. Bécsi döntés értelmében a Magyar Királyi Honvédség 80 éve vonult be Kolozsvárra. A város magyar lakossága szakadó esőben is az utcán fogadta az érkező katonákat.
1940. szeptember 11-én Kolozsvárott ünneplő tömeg fogadta a Horthy Miklós vezetésével bevonuló Magyar Királyi Honvédséget. Erdély fővárosa, Kolozsvár a román megszállás alól felszabadult.

Az augusztus 30-ai második bécsi döntés értelmében Észak-Erdély, ezzel együtt pedig Kolozsvár visszatért az őshazához. Beck Albert királyi ezredes és segédtisztje, verebélyi Marssó István tartalékos hadnagy délelőtt 11 órakor megjelentek a városházán, hogy a magyar államhatalom részére átvegyék Kolozsvárt.
Amikor átveszem ennek a ragyogó múltú, ősi, magyar városnak a parancsnokságát, első szavam a hála szava a Mindenhatóhoz, hogy ezzel a dicsőséges, boldog nappal megajándékozta a magyar nemzetet. Köszönetemet fejezem ki Kolozsvár magyarságának, hogy kitartott a hosszas raboskodása alatt, és meg tudta őrizni ennek a városnak hagyományos magyar jellegét.
- mondta beszédében az ezredes. 
Ünnepi ruhát öltött magára egész Kolozsvár: a templomok tornyain magyar zászlók lengtek, virágeső borította el a bevonuló katonákat.

Az utcákon díszmagyarba vagy népviseletbe öltözött fiatalok integettek a bevonuló magyar csapatok felé. Huszonkét év elteltével ismét felcsendült a Himnusz Kolozsvár szívében. Noha délután hatalmas záport bocsátott a bevonuló csapatokra és a népre egy sötét felhőtakaró, ember nem mozdult, míg véget nem ért a nagy ünnep. 

Amikor vitéz nagybányai Horthy Miklós felszólalt a kolozsvári ünnepi díszszemlén,  többek között a következő szavakat intézte az ünneplő tömeghez:
„Boldogan köszöntöm Kolozsvárról Erdély visszatért országrészeit! Huszonkét évi keserves megpróbáltatás után valóra vált, amiben bízni nem szűntem meg soha, egy percre sem. És most, mikor végre valóban itt állhatok a szabad Erdély szabad földjén, olyan mélyen meghat ennek a történelmi pillanatnak a nagyszerűsége, hogy érzelmeim kifejezésére alig találok méltó szavakat. Gondolatban ma itt van minden magyar!”

Forrás: vitezirend.com

Címkék: Erdély, kolozsvár
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/100007/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,kolozsvár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?