Blogolj!

A megmaradás záloga: magyar ovi és bölcsi nyílt Zilahon


A keresztény hit és a nemzeti eszme jegyében nevelő új intézmény 90 kisgyermek befogadására alkalmas.

Fotó: Grezsa István Facebook-oldala/Gönczy Tamás

A magyar állam Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében épített magyar óvodát és bölcsődét adtak át vasárnap az erdélyi Zilahon, a Szilágyság fővárosában. Az új épület Kós Károly építészetének a jegyeit viseli magán, de a modern kor követelményeinek is megfelel. Korszerű energia-visszanyerő szellőztetési rendszerrel látták el. A magyar kormány 300 millió forinttal járult hozzá az építéshez – tudósít az MTI.

Potápi Árpád János, a kormány nemzetpolitikai államtitkára az avatóünnepségen elmondta: az óvodát a baptista gyülekezet hozta létre, de az intézmény minden gyermekre számít, akit a szülők a keresztyén hit és a magyar nemzeti eszme szerint szeretnének nevelni. Az államtitkár megjegyezte: a magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy az óvodafejlesztési program keretében létesülő új épületek szépek, korszerűek legyenek, külsejükben is hordozzák a magyar szellemiséget.

A Dávid keresztyén óvodát a zilahi baptista gyülekezet alapította 1991-ben. A gyülekezet 2018-ban nyert támogatást a magyar államtól az óvoda és bölcsőde új épületének a felépítésére. A 2020-2021-es tanévet még a régi óvodában kezdik hétfőn a gyermekek, mert az új épület működési engedélyeinek a beszerzése még folyamatban van. A régi épület 40 gyermeket tudott fogadni, a 968 négyzetméteres hasznos felületű, kétszintes új épület 90 gyermek befogadására alkalmas. Falai közé egy bölcsődei és két vagy három óvodai csoport költözhet.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/100091/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,bölcsőde,Erdély,magyarság,nemzet,óvoda,óvodafejlesztési program,potápi árpád,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?