Blogolj!

Megújul a kolozsvári Szent Mihály-templom


Fotó: Márkos Tamás

A KÉSZ Csoport romániai leányvállalatának munkájával kívül-belül újjászületik a kolozsvári műemléképület, amelynél már elvégezték a tetőszerkezet megújítását, jelenleg pedig az épület déli és keleti szárnyán dolgoznak a kőrestaurátorok - számol be a magyarepitok.hu.

A terveknek megfelelően halad a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítása, ahol 2018 augusztusában kezdődtek meg a felújítási, állagmegőrzési munkálatok.

A felújítás részeként először a tetőszerkezet megerősítését végezték el, amely során kicserélték a sérült cserepeket – ehhez régi cserepeket használtak, melyeket megtisztítva helyeztek vissza. A teljes tetőszerkezet nagyjából 480 köbméter faanyagból áll, melyből 160 cserélődött a most zajló helyreállítás alatt.

Jelenleg a külső és belső kőfelületek tisztítása, kiegészítése és szerkezeti megerősítése történik, mellyel egyidejűleg folynak a belső falképek konzerválási munkálatai is, továbbá a szentélyben és az északi fal lábazatánál régészeti ásatás zajlik.

A kőrestaurátorok a Szent Mihály-templom déli falának keleti felén és a szentély déli falain dolgoznak.

2020 márciusától vált láthatóvá a templom nyugati homlokzata és a Szent Mihály alakjával díszített, több építési periódust magán viselő nyugati kapuzat. Ennek felújítása során mész alapú anyagra cserélték a cementes fugákat, pótlásokat és integrálva lett a teljes felület.

A templombelsőt egészen a boltozatig felállványozták. A boltozatok restaurálása során eltávolították a 20. századi vakolatot, vigyázva a történeti vakolatok megtartására. Ezt követően a repedések javításán, a szerkezeti megerősítésen és a kövek további tisztításán dolgoznak majd. A boltozatok repedéseit ékeléssel, mélyfugázással, injektálással, néhol hálóval erősítik. Minden beavatkozás a szerkezet tervezőinek rendszeres konzultálásával, követésével történik.

A templomnál zajló rekonstrukciós munkálatok célja elsősorban az állagmegőrzés. A felújítási munkálatok állandó szakértői felügyelet mellett, építészek, restaurátorok, régészek és művészettörténészek együttműködése révén folynak, továbbá fotó- és rajzdokumentációval rögzítik a még érintetlen részeket és a munkafázisokat.

A jelenlegi átfogó felújítás azért is jelent nagy kihívást a kivitelezők számára, mivel a legutóbbi, 1956 és 1964 között végzett nagymértékű rekonstrukció során a cementalapú anyagok alkalmazása mellett döntöttek, és ez a többnyire mészkő típusú építőanyagot igen jelentősen károsította az évtizedek során. Most többek között ezeket a cementes pótlásokat, habarcsokat és fugákat távolítják el és pótolják mészalapú anyagokkal.

Címkék: Erdély, kolozsvár
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/100357/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,kolozsvár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?