Blogolj!

Alig több, mint 46 százalékos részvétellel zárult a voksolás Romániában


Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előre törését jelzik a vasárnap tartott önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések.

Cikkünk folyamatosan frissül

Az Országos Választási Iroda által a 21 órai urnazárás után közölt adatok szerint országos szinten 46,02 százalékos részvételt mértek az önkormányzati megmérettetésen. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője elmondta, a becsült magyar részvétel 44,6 százalékos.

Marosvásárhelyen Soós Zoltán győzelmét jelzi minden olyan adat, amely a marosvásárhelyi polgármesterjelölt kampánystábja rendelkezésére állt vasárnap este. A függetlenként induló, de a teljes erdélyi magyar politikai paletta támogatását élvező múzeumigazgató várható sikerét túlzás nélkül lehetne történelmi fordulatként értékelni.

Az esti kilenc órai urnazárási adatok szerint Kovászna megyében 40,66 százalékos, Hargita megyében pedig 42,29 százalékos volt a részvétel. A nagyobb magyarlakta megyékben a részvételi arány közepesnek mondható: Kolozsban 42,90, Marosban 49,39, Szatmárban 45,02 százalék volt. A nagyobb magyarlakta megyék közül Szilágy áll a legjobban, itt a választásra jogosultak 52,67 százaléka járult az urnák elé este kilenc óráig.

Bihar megyében 52,22 százalékos volt a részvételi arány, városi környezetben 107.688, falusi környezetben 155.317 szavazatot adtak le. Nagyváradon az említett óráig 69.228 (37,11 százalék) személy szavazott. A nagyobb Bihar megyei településeken a részvétel a következőképpen alakult: Margittán 6.247 személy szavazott (42,73 százalék), Nagyszalontán 7.134 (45,11%), Székelyhídon 5.365 (55,29%), Érmihályfalván 3.941 (43,92%) szavazópolgár adta le voksát.

Bukarestben két felmérés is Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatja a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben.

Miközben a jobboldal jelöltje köszönetet mondott támogatóinak, és készen áll a munka elkezdésére, Gabriela Firea egyelőre nem ismerte el vereségét: szerinte meg kell várni a hivatalos adatokat, amelyek hétfő reggelre várhatók, és készen áll arra, hogy főpolgármesterként folytassa a munkát.

Négy évvel ezelőtt a PSD mind a hat bukaresti kerületi polgármesteri tisztséget is elnyerte, ezek közül egyet tudott megtartani.
    
Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon.

Címkék: románia, választás
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/100680/pics/lead_800x600.jpg
románia,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?