Blogolj!

Agybaj a köbön: a magyar óvoda derogál a román szociáldemokrata tanácsosnak


Bírósági ügyet robbantott ki a román Szociáldemokrata Párt egyik Kolozs megyei tanácsosa, amiért magyar ex-élettársa magyar nyelvű óvodába akarta íratni magyar és román nyelven egyaránt jól beszélő közös fiukat.

A kolozsvári bíróság arra kötelezett egy magyar anyát Kolozsváron, hogy adja román óvodába a román apától származó gyermekét - számolt be a Krónikaonline a Facila című Kolozs megyei napilap nyomán. Mint írják, a korábban élettársi kapcsolatban lévő szülők között megromlott a kapcsolat, ezért a bíróság honlapján elérhető adatok szerint pereskedni kezdtek egymással a gyerek elhelyezését illetően, a bíróság pedig végül úgy döntött, a gyerek az édesanyjával maradhat, de a hét bizonyos napjain az édesapja is magához veheti.

Az ügyvédi irodát vezető apuka - aki a Krónikaonline információi szerint a Szociáldemokrata Párt egyik Kolozs megyei tanácsosa - az ítélet után ismét bírósághoz fordult, mert a hároméves kisfiút édesanyja magyar óvodába kívánta beíratni, márpedig ez nagyon sértette román nacionalista önérzetét. El is panaszolta bánatát, hogy a lurkó az édesanyával és a nagyszülőkkel él, és így otthon csak magyarul beszél.

"Ha magyar óvodába járna, majd iskolában tanulna, oda jutnánk, hogy nem tudnék vele románul beszélni. Ugyanakkor ha jól ismeri a román nyelvet, jobb esélyei lesznek arra, hogy egy színvonalas hazai egyetemen tanuljon, ez pedig növeli az esélyeit a majdani elhelyezkedésre (…) Ez áll a gyermek érdekében”

- sírta-rítta az újság hasábjaira az apuka.

A Krónikaonline megkereste az édesanyát is, aki elárulta a nagy titkot: a gyermek mindkét szülővel az anyanyelvén beszél, ezért egyformán jól beszél románul és magyarul is, nincs itt semmiféle probléma.

"Rendkívül zavar az az érvelés: hogy nem lesz jövője a gyermeknek, ha magyar óvodába, magyar iskolába jár. Én magyar óvodába, magyar iskolába jártam, és ennek ellenére kiváló eredménnyel végeztem el románul ugyanazt a jogi egyetemet, mint a gyermek édesapja. Jogtanácsosként ugyanúgy állok a bíró előtt, mint ő. Semmilyen hátrányom nem származott abból, hogy magyarul tanultam. Sőt, az válik igazán a gyermek hasznára, ha két kultúrát ismer meg. A magyar kultúra megismerésére pedig akkor van esélye, ha magyar óvodába, magyar iskolába jár. A román kultúrát a magyar oktatási intézményekben is megismeri"

- reagált az anya, aki harcolni fog az igazáért a továbbiakban is.

Címkék: óvoda, románia
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/100849/pics/lead_800x600.jpg
óvoda,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?