Blogolj!

Radírral írták: a románok szemében nem léteznek a magyar kolozsvári állomásfőnökök


Pedig voltak ám szép számmal. Persze, aligha meglepő, hogy ilyen csipcsup dolgokról megfeledkeznek drága szomszédaink, elvégre a kolozsvári vasút 150. évfordulóján sem tettek említést azokról, akik felépítették és létrehozták azt. Segítek: azért nem, mert magyarok voltak.

Érdekes, történelmi tényekkel alátámasztott írást közölt a Krónikaonline a minap, amelyet Surján László, egykori KDNP-elnök, EP-képviselő, népjóléti miniszter jegyzett, s amely arról szól, hogy a románoknak ismét sikerült történelmet hamisítaniuk. Bár a 150 éves kolozsvári vasút születésnapi ünnepségén a Magyar Államvasutak a járványhelyzetre hivatkozva nem vett részt, kérdés, jelenlétük ellensúlyozta-e volna azt, hogy az évforduló tiszteletére elhelyezett emléktábla sem nyelvében, sem tartalmában nem vesz tudomást azokról, akik a vonalat is, az állomást is felépítették - írja a politikus.

A románok nem akarják ismerni a vasutaik igazi történetét

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Ahogyan az lenni szokott a románok már megint történelmet hamisítottak, ezúttal egy magyarok által épített vasútvonal történetéből hagyták ki az igazi építőket.

Surján azt is hozzáteszi, nem ez az első otromba eset, hogy román felebarátaink kitörölik cseppet sem dicső, ám annál rövidebb történelmük magyar szálait. 2014-ben már állítottak egy emléktáblát a kolozsvári állomásfőnökök tiszteletére, de magyar neveket hiába keresünk rajta. A románok akkor azt állították, hogy az 1870–1945 közötti időszakról nincsenek adatok, pedig nagyon is vannak.

A Krónika megpróbált hozzájutni a hiányzó nevekhez, de a MÁV az archívumában fellelhető anyagokat "szégyenletes módon csak pénzért adta volna ki. Ez durva hiba, a nemzeti összetartozás megcsúfolása" - húzza alá Surján, holott a névsorért nem kell levéltárba menni, elég az Arcanum adatbázisban kutakodni. Ezzel együtt a plakett történelmi hitelessége a mai napig megkérdőjelezendő, s aligha éljük meg azt a napot, amikor majd nem nyomják el a magyarokat a szomszédban. Reménykedni persze szabad.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/101206/pics/lead_800x600.jpg
kolozsvár,románia,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?